Blog: Wat is voor jou zin(geving) in je werk.

Vraag tien mensen naar de definitie
van het begrip ‘zingeving’, of de
misschien nog meer gebruikte
Engelse variant ‘purpose’, en je
krijgt elf verschillende antwoorden.

Het blijkt een modieus, maar moeilijk te vatten begrip. Totdat je de uitleg van het woord ‘zin’ door wijlen filosoof en ‘Denker des Vaderlands’, René Gude, erop naslaat, dan wordt het allemaal duidelijk. Althans, zo ervoer ik dat.

Of in ieder geval zijn de ideeën omtrent zin en zingeving, die hij ontwikkelde samen met Peter Henk Steenhuis - redacteur bij dagblad Trouw - in mijn ogen een goede basis om op een andere manier te leren kijken naar zin(geving) in je werk. Gude onderscheidt vier betekenissen van het woord ‘zin’. Het zinnelijke, het zintuigelijke, het zinrijke, en het zinvolle.

Het zinnelijke

Dit begrip gaat over het lichamelijke aspect van ‘zin’. Het ‘ergens zin in hebben’ is de onmisbare basis om überhaupt tot iets te komen. Maar omdat we vaak moeilijk praten over ons lichaam blijft dit aspect van ‘zin’ vaak onderbelicht. En dat is bijzonder als je je bedenkt dat als de lichamelijke zin in iets - de energie die je ergens voor op kunt brengen - ontbreekt, je snel opbrandt. Beter besteden wij dus voldoende aandacht aan dit aspect van ‘zin’.

Het zintuigelijke

Hier gaat het om de esthetiek. Een fijne werkplek met bijvoorbeeld een mooi uitzicht draagt voor mij iedere dag bij aan ‘plezier hebben in het werk’. Om naar een fysieke plek toe te gaan waar ik graag ben, met mensen met wie ik graag samen ben en waar de koffie niet door een verdrietig postmix-achtige machine in een dun plastic bekertje wordt gespuugd. De drie trappen op en -af naar ons kantoor neem ik daarbij met alle genoegen voor lief.

Het zinrijke

Als je op een feestje met iemand kennis maakt, je de vraag wordt gesteld wat voor werk je doet en je in alle haarvaten weerstand voelt om hier ook maar iets over te zeggen, dan moet je je misschien afvragen of het wel goed gaat. Het hier bedoelde aspect van ‘zin’ gaat over het ‘woorden kunnen geven aan’ datgene wat je doet, beleeft en ervaart. Kun je (voor jezelf, met energie en smaak) vertellen over wat je doet?

Het zinvolle

Tot slot ‘het zinvolle’. Sta je achter de doelstellingen van het bedrijf waarvoor je werkt, het werk dat je doet? Draag je naar jouw inzicht wezenlijk bij aan het grotere geheel? Het moment dat je tot het inzicht komt dat het feitelijk niet uitmaakt of je er bent of niet, je je werk doet of niet – dat is het moment waarop zin(geving) in het werk onder druk komt te staan. Iedereen wil ertoe doen, iedereen wil dat wát hij of zij doet, ertoe doet.  

Geen wazige begrippen, maar handvatten waarmee je aan de slag kunt. Door anders te leren waarnemen, door vanuit een ander perspectief dan menigeen van ons heeft meegekregen te leren handelen. En dat is misschien best een verfrissende aanvulling op de meer geëigende set van ‘tools’ om te bepalen of een job nog wel goed bij je past, of om te kunnen beoordelen of een zich aandienende carrièrekans wel goed is voor jou.

Bron: Het boek ‘Werk verzetten, zingeving volgens René Gude’, door Peter Henk Steenhuis.

Vorige
Vorige

Lotte Kremers, HR Manager bij Faber.

Volgende
Volgende

Blog: Eerste hulp voor mentale gezondheid.