Blog: Meer geld alleen is zelden dé oplossing.
Een slimme Employee Value Proposition wel…
De arbeidsmarkt is oververhit, zoveel kunnen we wel stellen. Mensen wisselen sneller van baan dan ooit tevoren en de krapte – op zich geen onbekend fenomeen – kent een bijzondere mix van redenen: onder andere de coronacrisis en structurele factoren zoals vergrijzing en het sterk toegenomen deeltijd werken.
Dat maakt het zaak voor werkgevers om nóg slimmer aan de knoppen te draaien en te zorgen dat zij allereerst in staat zijn goede mensen aan te trekken, om vervolgens diezelfde mensen te behouden.
“Teneinde recruitment en retentie te verbeteren moeten ondernemingen een aantrekkelijke waardepropositie voor medewerkers (EVP) bouwen. De vier (hierboven) beschreven componenten verschillen van elkaar in hoe ze worden ervaren door medewerkers, en deze moeten op een holistische manier gemanaged worden, zodat voorkomen wordt dat focus op het ene component zorgt voor ondermijning van het andere.” - Mark Mortensen & Amy Edmondson
Kortom, ‘gewoon' meer betalen of meegaan in de soms oppervlakkige vraag om flexibiliteit, is (meestal) niet voldoende of onderkent tenminste onvoldoende de verwevenheid van de verschillende factoren die een medewerker langdurig binden aan de onderneming.
Vanuit de werkgever beschouwd, kunnen we dus stellen dat - naast zaken als een goed salaris en flexibele werktijden – er nogal wat andere factoren een rol van betekenis spelen bij het komen tot een optimale samenstelling van de EVP. En andersom, vanuit de werknemer beschouwd is het belangrijk je niet blind te staren op slechts één of twee factoren, maar het hele plaatje te blijven zien. NOBU helpt de werkgever én de aspirant werknemer in dit proces, waarin zij elkaar moeten gaan vinden. Met oog voor zowel inhoud als omgeving, zowel individuele als collectieve aspecten, zowel de korte en de lange termijn.