Blog: De kracht van disruptieve innovatie.
"Managers are trained to maximize returns on assets, and if assets are people, then we should maximize returns on people, which means getting the most out of them that we can." - Clayton M. Christensen
Het juiste talent vinden, aantrekken en een bedrijf naar nieuwe hoogte tillen. Talenten die knellende situaties ademruimte kunnen geven of draagvlak creëren voor groei. Bij het zoeken naar die perfecte kandidaat, of die interessante opdrachtgever, weten we vaak precies wat we willen. We leggen de toekomst van het bedrijf, in de handen van het talent. Maar als het gaat om een confrontatie met innovatie, ver buiten het businessmodel, is het knijpen geblazen.
Disruptie is twee keer vallen en drie keer opstaan. Het is een test van het aanpassingsvermogen, het echte ondernemerschap om spannende keuzes te maken over het businessmodel en de welbekende way of working. Om het huidige succes mee te laten buigen met innovaties en marktbewegingen voor te zijn, benut de kansen van disruptie. Maak het niet jouw destructie.
Hoe kunnen executives leren van disruptieve veranderingen en deze omzetten in kansen voor groei?
Het vermogen om te innoveren en te anticiperen op veranderende markten is net zo belangrijk als het vinden van het juiste talent. Hoe bereik je als bedrijf deze balans en vermijd je de valkuil van disruptieve innovaties?
Onder andere executive professionals die verantwoordelijkheid dragen voor het leiden van een team of organisatie, bekleden hierin een belangrijke rol. Namelijk het signaleren van ontwikkelingen en innovaties en dit uitdragen naar het team en de organisatie. Professionals die deze functies bekleden staan over het algemeen sterk genoeg in de organisatie om draagvlak te creëren voor beweging.
Zij zijn in staat kracht te (h)erkennen en zijn zich bewust van de potentiële impact op de bedrijfsmodellen. Dit geldt met name voor executive professionals die verantwoordelijk zijn voor het leiden van organisaties naar succes op de lange termijn.
Zoals Christensen zegt; “Disruptive innovations usually creep up from below”.
Don’t be like Kodak.
Een heel duidelijk voorbeeld van een bedrijf dat niet meeging in innovatie is Kodak. Waar een werknemer de digitale camera introduceerde aan Kodak om mee aan de haal te gaan en Kodak alleen maar problemen in zag. De rest is historie.
Hoe kunnen bedrijven zich aanpassen aan disruptieve innovaties in de markt?
Het bedrijf heeft potentie in huis om te innoveren, maar loopt vast in de valkuil van stagnatie? Dat is waar "The Innovator's Dilemma" van Clayton M. Christensen van pas komt, een boek dat licht werpt op de uitdagingen van gevestigde bedrijven die geconfronteerd worden met disruptieve innovaties.
In dit soort omstandigheden is het cruciaal voor bedrijven om veerkrachtig te zijn en zich aan te passen aan de veranderingen. Om deze innovaties voor zich te laten werken in plaats van tegen zich.
Christensen bepleit dat bedrijven moeten leren om te innoveren op twee sporen: ze moeten blijven investeren in het verbeteren van hun bestaande producten en tegelijkertijd ruimte maken voor het verkennen en ontwikkelen van nieuwe, disruptieve technologieën en bedrijfsmodellen. Een waardevolle les voor elke organisatie: het vermogen om te innoveren en te anticiperen op veranderende markten is net zo belangrijk als het vinden van het juiste talent om dit te (h)erkennen.