Hoe authentiek leiderschap organisaties beweegt.
Om maar met de deur in huis te vallen; Wat was de grootste misser in je carrière?
“De grootste fout die ik maakte? Ik was te direct naar boven toe. Geen filter. Geen zachte verpakking. Terwijl ik naar mijn team toe wel de connectie wist te maken, ging dat richting mijn eigen leidinggevenden soms een stuk stroever. Het heeft mij tijd gekost om dat te erkennen en eraan te werken. Maar uiteindelijk heeft het me geholpen om evenwichtiger te worden – sterker zelfs. Ik leerde: je kunt hard (duidelijk) zijn op de inhoud, maar moet zacht zijn op de relatie. Het gaat niet om gelijk hebben, maar gelijk krijgen en daarmee de organisatie vooruit te helpen.”
Hoe pak je het aan als je als interim CEO binnenkomt in een nieuw bedrijf?
“Het begint met luisteren. Ik neem strategische plannen en financiële rapporten door, maar het echte werk is praten met mensen. Van directie tot medewerkers op de werkvloer. Stel vragen, laat ze praten, en luister. Mensen delen vaak meer dan je denkt, zeker als ze voelen dat je echt luistert. Zo krijg je binnen twee weken een scherp beeld van wat er speelt en waar je moet beginnen.”
Wat maakt een transitie succesvol?
“Het sleutelwoord is vertrouwen. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat er licht aan het einde van de tunnel is. Dat vraagt om een heldere visie en transparante communicatie. Eerlijk zijn, ook over lastige beslissingen zoals een reorganisatie. Als je consistent bent en laat zien dat je doet wat je zegt, ontstaat er energie. Dat zet een neerwaartse spiraal om in een opwaartse en dus groei.”
“Roland benoemt de periode dat hij in Spanje werkte, waar de samenwerking tussen verschillende organisatieonderdelen (slecht geïntegreerde overnames) volledig vastliep. “Het was chaos. Bedrijven werkten langs elkaar heen, en er was veel interne weerstand en weinig vertrouwen in de toekomst.” Toch ging hij de uitdaging aan met een duidelijk visie- en strategieproces. “Er was niet één grote oplossing, maar meerdere kleine veranderingen die uiteindelijk het verschil maakten. Wat echt essentieel was - die veranderingen pasten in een groter plaatje, veel medewerkers speelden een rol in de veranderprojecten en er was doorlopende communicatie. Je kan niet anders dan transparant en eerlijk zijn. Als je de problemen niet benoemt, dan kom je nergens.” Het was deze openheid die uiteindelijk het vertrouwen herstelde en maakte dat er weer geloof was in een goede toekomst. Vanuit een situatie waar wantrouwen tussen medewerkers en directie de norm was.
Welke ontwikkeling heeft je als mens en professional het meest gevormd?
“Geduld. Het is een kunst, maar het maakt het verschil. Ik heb geleerd om in uitdagende situaties kalm te blijven en de emotie eruit te halen. Vroeger kon ik op een emotionele uitbarsting zelf emotioneel terugreageren. Nu blijf ik rustig en stel eerst de vraag: ‘Waar baseer je dat op?’ ‘Waarom ben je zo geïrriteerd of zo boos?’. Focus op de feiten haalt vaak de angel eruit. Deze aanpak helpt niet alleen mij, maar ook de mensen om me heen.”
"Als je vanuit irritatie reageert, is de wedstrijd al verloren.”
Wat is jouw kijk op leeftijd en leiderschap?
“Leeftijd is maar een getal. Het gaat om energie, ervaring en drive. Ik ben nu rustiger, evenwichtiger en meer gefocust op het succes van het bedrijf dan op mijn eigen carrière. Bedrijven die leeftijd zien als een nadeel, doen zichzelf tekort. De ervaring, wijsheid en de rust van senior professionals kunnen juist van onschatbare waarde zijn.”
Hoe zou het model voor headhunters beter kunnen werken?
“Veel bedrijven wachten te lang om in te grijpen als iemand niet goed functioneert. Namelijk los van dat vervelende besluit weet je dat het ook weer tijd gaat kosten om goede vervanging te vinden. Maar uitstel heeft meestal een negatieve impact op de prestaties van een bedrijf. Als headhunter ken je vaak zowel de klant als goede kandidaten. Het werk van een headhunter is vooral reactief maar waarom wachten tot een probleem escaleert? Als je weet dat er in een bedrijf t.a.v. individuen twijfels zijn, introduceer dan proactief geschikte kandidaten, zonder een groot search-proces. Als je een goede relatie hebt met de CEO, bespaart dat tijd en geld, en het lost problemen sneller op. Maar daar moet wel een vertrouwensband voor zijn, anders werkt het niet.”
Wat zijn jouw drie belangrijkste tips voor toekomstige leiders?
1. Heb geduld. Jong talent wil vaak alles tegelijk veranderen, maar verandering kost tijd. Zo snel gaat het gewoon niet binnen veel bedrijven. Zeker niet bij grotere bedrijven. Ga niet meteen tegen schenen schoppen, maar zoek een constructieve manier om impact te maken.
2. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Het klinkt simpel, maar veel mensen snappen dit nog steeds niet. Eerlijkheid en respect zijn de basis voor vertrouwen en samenwerking. Als iemand niet functioneert, vertel het. Hoe zou jij het vinden om ineens te horen dat je niet voldoet, terwijl dat nooit eerder is besproken? Als het maar met de juiste intentie is.
3. Blijf jezelf ontwikkelen. Inhoudelijk, vaktechnisch, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van AI of hoe jongere generaties denken en doen.
Leiderschap gaat over mensen en organisaties in beweging krijgen
Roland laat zien dat leiderschap niet draait om mooie woorden of grote ego’s. Het draait ook niet om het bepalen van een visie en strategie, of bijvoorbeeld een nieuwe organisatiestructuur. Het gaat erom hoe je medewerkers in beweging krijgt om die visie en strategie te realiseren. Daarbij is eerlijkheid, openheid en oprechte aandacht voor mensen cruciaal.