Blog: Grote beren, microberen.

Hoe reageert je lichaam op stress? Je hartslag verhoogt, je hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof en je lichaam geeft suikers

vrij voor meer energie.

Een vernuftig systeem dat onze voorvaderen in staat stelden om hun vege lijven te redden als ze werden aangevallen door een agressieve beer. Maar als je niet op dagelijkse basis door Yellowstone National Park struint, is die kans vandaag de dag niet meer zo groot.

'Gelukkig’ hebben wij de dreiging van de beer vervangen door allerlei andere stressfactoren. Het hiervoor beschreven vernuftig systeem heeft dus nog steeds een functie.

Tot zover niets aan de hand, zou je zeggen. Ware het niet dat het systeem hetzelfde werkt bij andere, kleinere stressoren. Onderzoek laat zien dat er daar nogal wat van bestaan.

Het probleem daarmee is, dat we deze zogenoemde microstressoren niet (h)erkennen. En dat leidt op termijn weer tot grote problemen voor lijf en leden.

Zie het als de berg die tot gruis verwordt, doordat deze wordt opgeblazen met TNT, versus diezelfde berg die verdwijnt doordat deze door continue windstoten wordt geërodeerd. Het effect is hetzelfde, de weg er naar toe is volledig anders.

In dit artikel, ‘The Hidden Toll of Microstress’ van Harvard Business Review, lees je welke 3 hoofdcategorieën microstress er bestaan en vervolgens hoe je hiermee om kan gaan. Benieuwd welke microstressoren bij jou een rol spelen, doe de bijbehorende diagnostische oefening ‘Where Is Your Microstress Coming From?’. Want, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, wij hoeven niet lijdzaam toe te zien hoe ons lichaam en onze geest worden geërodeerd door deze niet aflatende stroom van kleine stressoren.

En dat is geen overbodige luxe in een wereld die 24 uur per dag aanstaat; waarin alles steeds sneller gaat en waarin je altijd en overal met iedereen verbonden bent.

Bron: Harvard Business Review, 7 feb ’23, The Hidden Toll of Microstress, Cross / Dillon

Vorige
Vorige

Ilse Geesing, HR Kwartiermaker bij GD-iTS.

Volgende
Volgende

5 Trends in opvolging binnen familiebedrijven.