Blog: Mensenmensen de leiders van nu en morgen.

"Ik krijg er altijd een beetje een raar gevoel bij als ik iemand hoor zeggen: "Ik ben een mensenmens." Dan vraag ik me af of er ook niet-mensenmensen bestaan."

Maar die bestaan dus ook. Er bestaan mensen die zowel privé als in hun werk eigenlijk niet zo met andere mensen bezig (willen) zijn. Mensen, die als we kijken naar de meer klassieke selectiemethoden in de top van het bedrijfsleven, ook leiders zijn. In ieder geval werd er nog niet zo gek lang geleden met name gekeken naar iemands technische expertise. Mensenmens of niet, iemands buitengewone skills als het aankwam op het inrichten en onderhouden van een ultrasoepele procesorganisatie of iemands track record in het managen van een complex M&A traject kon voldoende zijn om iemand een leiderschapsrol toe te vertrouwen.

Tijden zijn veranderd.

"Het is belangrijker dan ooit dat een leider en zijn directieteam in staat zijn - in een voortdurend veranderend landschap en zowel binnen als buiten de organisatie - de juiste snaar te raken; mensen mee te nemen; verbinding te creëren; te zorgen voor inclusie; te zorgen voor veiligheid."

En om dat te kunnen, moeten de leiders van vandaag enerzijds goed kunnen communiceren en anderzijds goed kunnen luisteren: op de werkvloer; naar de pers; met andere ondernemingen; naar toezichthouders en overheden. Een écht mensenmens zijn, dus. Al komt die term mogelijk nog wat soft en vaag over. Laat me wat meer duiding geven: een mensenmens is iemand die beschikt over uitstekend ontwikkelde sociale vaardigheden. Daar wordt onder andere onder verstaan dat iemand beschikt over een hoog niveau van zelfbewustzijn. Daarnaast hebben échte mensenmensen het vermogen om met verschillende personen en groepen te werken.

In de psychologie wordt dit ‘The Theory of Mind’ genoemd: “het menselijk vermogen om mentale toestanden, intenties, verlangens, kennis en gevoelens te herkennen en te plaatsen, niet alleen bij jezelf maar ook bij anderen, en om te begrijpen dat iemands gevoelens en overtuigingen anders kunnen zijn dan die van anderen.”

Hoe weet je of iemand een mensenmens is?

Natuurlijk blijven de hard skills en ervaring van groot belang en gelukkig hebben we in onze selectieprocessen voldoende tools ontwikkeld om deze goed te kunnen analyseren. Deze tools worden dan ook al actief en veelvuldig toegepast. Dat is voor het meten van iemands ‘mensenmensgehalte’ helaas nog niet het geval, in ieder geval nog niet van hetzelfde niveau als meting van hard skills en ervaring.

Wat is er dan al wel? Een beproefde methode voor het meten van sociale intelligentie is de ‘Reading the Mind in the Eyes Test’. Hiermee wordt de capaciteit van een persoon op basis van de eerder aangehaalde ‘Theory of Mind’ gemeten.

Reading the mind in the eyes.

Aan de hand van een set foto’s van ogen van verschillende mensen wordt telkens gevraagd om uit vier verschillende beschrijvingen de beste beschrijving te kiezen voor wat de persoon op de foto denkt of voelt. Interessant, niet? En zo’n belangrijke vaardigheid in de complexe wereld van vandaag, zo wijst onderzoek uit.

Ben jij een mensenmens?

Ik hoop het oprecht, want dat is precies wat ondernemingen nu en in de toekomst in hun leiderschap (zouden moeten) zoeken: leiders die goed zijn met mensen. Dus laten we met elkaar meer aandacht geven aan het zoeken naar échte mensenmensen voor leiderschapsrollen. Want als je het zo bekijkt, is het een veel minder softe en vage term én een veel crucialere skillset, dan je op het eerste oog zou vermoeden…

Bron: Harvard Business Review juli / augustus 2022, ‘The c-suite skills that matter most’ - Raffaella Sadun, Joseph Fuller, Stephen Hansen, PJ Neal

Vorige
Vorige

Bas zocht Maarten. Maarten zocht Sheltersuit.

Volgende
Volgende

Informeel management familiebedrijven loont.